Genel HaberlerManşet

Fair Play Şeref Bayrağı Neden Fenerbahçe’ye Verildi?

Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi tarafından olimpik branşlara katkıları ile 1500 kulüp içerisinden “Fair Play Şeref Bayrağı Ödülü’ne” layık görülen Fenerbahçe Spor Kulübü’nde Fenerbahçe Dereağzı Lefter Küçükandonyadis Tesisleri’nde bir tören düzenlendi.
Düzenlenen törenle göndere çekilen Fair Play Şeref Bayrağı, iki yıl boyunca Dereağzı Lefter Küçükandonyadis Tesisleri’nde dalgalanacak.
Ayrıca Fair Play Şeref Bayrağı Diploması da müzede yerini aldı.

TMOK Fair Play Komisyonu Başkanı Erdoğan Arıpınar: Türk spor tarihine damgasını vuracak bir tören

Arıpınar, konuşmasında “Saygı değer konuklar, Türk spor tarihine damgasını vuracak bir törendesiniz. Dünyanın hiçbir ülkesinde bu tür bir araştırma ve ödüllendirilme yapılmamıştır. Futbol kupaları kazanmışızdır, basketbol kazanılmıştır ama bir spor kulübünün başarılı olmasını biz Türkiye’de görüyoruz. İnşallah ileride Avrupa da bizi örnek alır. Fenerbahçe Spor Kulübü, ne zaman kurulmuş? 1907. Peki, Olimpiyat Komitesi ne zaman kurulmuş? 1908. Demek ki Fenerbahçe bizden bir yaş daha büyük. Ama bu 114 yıllık arada olanları hiçbirimiz unutmayalım. Bugün Fair Play Şeref Bayrağı’nı alan Fenerbahçe’nin bugünkü değil, 1907’den  itibaren bugüne kadar ki bütün başkanları, bütün yönetim kurulu üyeleri, bütün çalışanları, bütün emektarlarının aldığı ödüldür bu. Onun için onları rahmetle anıyor ve alkışlıyoruz. Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi çeşitli kanallarda çalışırken Fair Play o kanallardan birisi. Sporun ruhu Fair Play’dir. Sloganı da şu: ‘iyiye, doğruya, güzele.’ Bizim bu sloganımızın kabul edenler ve bunu uygulayanlar ödüle layık görülür. Peki, Fenerbahçe’nin aldığı bu büyük ödülü nasıl meydana getirdiniz? Bakınız  dünyanın hiçbir yerinde ilim olmadan teknik ve bilim olmadan sonuca varılmaz. Biz de ilk defa akademisyenlerden destek aldık. İki tane üniversite, bir tanesi Ankara Gazi bir tanesi de İstanbul Cerrahpaşa. Spor kulüpleri, spor organizasyonları ve spor fakülteleri bizlere destek oldular. Bu arada yaptığımız bu çalışmaların yanı sıra Spor Bilimleri Derneği de  büyük çapta destek oldu. İlk defa devletimizin kabul ettiği kulüpleri gittik bulduk, Ankara’da araştırdık. Bu kulüplerin niteliklerine bakmaya başladık. Kulüp var bir dalda bir tane sporcusu var; kulüp var adı var dalın ama kendisi yok.. Bu araştırmaların sonunda ikinci jüri heyetimiz büyük bir çalışmayla 17 kulüp tespit etti. Bu 17 kulübün içerisinde Fenerbahçe de var. Biz, bütün kulüplerden rica ettik, dedi k ki ‘Biz araştırdık, eski tarih kitaplarını da kurcaladık, acaba durum nedir? Sizin 10 tane branşınız var ama ne aldınız?’ Bizim statümüz nasıl biliyor musunuz?

Birinci madde; hiçbir yerden destek almadan kulübün kendi mali gücüyle yürüyen şubeler ki çok önemlidir. Onun için belediyeler ve diğerlerini saf dışı bıraktık. Biz, kendi yağıyla kavrulan kulüplere gidiyoruz. İkinci maddeyse Fenerbahçe gibi diğer kulüplerin içinde Fair Play Ödülü kaç defa almışlar, ne zaman onore edilmişler? Onu da kenara ayırdık. Başkan Şampiyonası, Türkiye Şampiyonası, Avrupa Şampiyonası Dünya Şampiyonası’nda neler yapmışlar, nasıl derece almışlar, Olimpiyatlara kaç tane Ay-Yıldızlı çocuk yollamışlar? Bu çalışmalar içerisinde  ben Fikret Çetinkaya’nın gözlerinden öperim. Neden? Olağanüstü bir arşiv araştırmasıyla komitemize çok büyük yardımları oldu. Diğer kulüpler de yolladılar, inceledik ve ittifakla Fenerbahçe, üstünde bütün spor amblemleri olan ve Dünya Olimpiyat Komitesi’nin, Avrupa Olimpiyat Komitesi’nin ve bizim Ay-Yıldızlı armamız olan bayrağı hak ettiklerini söyledik. Helal olsun! Hepinize sevgiler ve saygılar.” ifadelerini kullandı.

Daha Fazla Göster

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

Başa dön tuşu